4. svi 2010.

kolac od datula



Ovaj kolac nije samo od datula,u sebi ima divne,zdrave sastojke koji mu daju socnost i divan ukus.
Posto ga jedem samo ja,kad se ohladi,podjelim ga na porcije,onoliko koliko mi je dovoljno za jednom pojesti,a ostalo zamrznem i svaki puta imam da pojedem s jutarnjom ili popodnevnom salicom kave ili caja .

Potrebno je:
1/2 case isjeckanih datula
1/2 case smedeg secera
1 zlicica sode bikarbone
1/2 case suhih kajsija(isjeckanih0
1/2 case grozdica
1+ 1/4 case brasna
1 zlicica praska za pecivo
1 zlicica cimeta
2 zelene jabuke,(oguliti izrendati)
1 jaje
2 bjelanjka
1/2 case ulja
2 zlice oraha,isjeckati

Potreban vam je mali lim dimenzija,19x9cm.
Obloziti ga papirom za pecenje,tako da mu krajevi izlaze malo vani.
Datule,secer i 1/2 case vode staviti u serpicu i pustiti da zakuha,skloniti sa sporeta i dodati sodu-bikarbonu,suhe kajsije,grozdice i ostaviti da stoji sve skupa oko 15 minuta,da omekane .

Prosijati brasno,prasak za pecivo i cimet u dublju zdjelu.
Naptaviti udubljenje,pa dodati izrendane jabuke,jaje i bjelanjke,ulje i na kraju voce iz serpice koje je omekanilo.
Laganim pokretima ,pomocu drvene kuhace izmijesati i sve skupa sastaviti,pa sipati u pripremljen lim.
Odozgo utisnuti krupnije sjeckane orahe i peci oko 50 minuta(mozda i manje)na 180C.
Ako pocmu orasi da gore,prekriti alu-folijom dok se kolac ne ispece.

Ohladiti,isjeci i posluziti.
Jako je ukusan premazan s cream sirom !!:)



**********************************************************************

Cijela porodica obozava puding od datula.Otkrili smo ga doselivsi se u Australiju.

Nas miljenik "Puding od datula ",u karamel umaku i s kuglom sladoleda,stvarno je fantastican !!






PUDING OD DATULA U KARAMEL UMAKU

3/4 case datula bez kostica,isjeckati
1/2 case vrele vode,preliti datule
1/2 zlicice sode-bikarbone,dodati datulama i vodi

40gr maslaca
1/2 case smedeg secera
1 jaje
1 casa brasna
1 zlicica praska za pecivo

Karamel umak

3/4 case vrhnja za kuhanje
1/2 case smedeg secera
50gr maslaca
(CASA=250ml)

Zagrijati rernu na 180C.
Datule isjeckati,staviti u porculansku zdjelu i preliti s vrelom vodom,dodati sodu-bikarbonu i izmijesati.Pokriti i ostaviti 10 minta da omekane.

U manjoj zdjeli dobro umutiti maslac i secer,da postane pjenasto i svijetle boje.Dodati jaje i ponovo dobro izmutiti smjesu.Dodati prosijano brasno i prasak za pecivo,pa lagano pomocu drvene kuhace izmijesati brasno s svim ostalim dodacima,ukljucujuci datule.

Sipati dobivenu smjesu u pripremljen kalup za muffin(americki veliki).
dobije se 4 velika muffina ili 6-8 manjih,sve zavisi od kalupa !
Ja ne stavljam papirne kosarice,samo nasprejam s uljem i pospem brasnom,kalup.

Peci muffin oko 20-25 minuta.

U manju serpicu staviti zajedno vrhnje,secer i maslac i polako zagrijavati,sve dok se secer ne istopi.Kada dode do tocke vrenja,smanjiti temperaturu i na niskoj temperaturi jos kuhati oko2 minuta,da se zgusne.

Posluziti topli puding s umakom uz dodatak tucenog vrhnja ili sladoleda.

Ja volim sladoled u kombinaciji,odlicno je !!

4 komentara:

  1. Pametna žena, moramo nekada i sebi ugoditi!
    Odličan kolač!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne znam što mi je bolje, ali mislim da ću ovaj puding od datulja uskoro probati zbog muža! On je lud za njima! :)
    Jeli isti recept i za puding ili to nisi stavila?

    OdgovoriIzbriši
  3. Nije isti recept,ali dopisacu ga !!

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.