19. svi 2010.

Spagete s pecenim patlidzanom,bosiljkom i fetom


Postoje dani kada smo u zurbi,a takvi dani donose i brze ruckove!!

Za jedno ovakvo jelo je potrebno:

400gr patlidzana
2 cena cesnjaka
1 luk
1/4 case maslinovog ulja
soli i bibera
250gr cherry paradajzica
250gr suhih spageta
1/3 case bosiljka
80gr fete,sira

Patlidzan oprati i posusiti ubrusom.Isjeckati u kockice,staviti u zdjelu,pa tu dodati isjeckan luk,cesnjak,soli,bibera i ulje.
Sve dobro izmijesati i staviti u tepsiju da se pece,na 200C oko 20 minuta,zatim dodati cherry paradajzice i jos peci oko 8 minuta.
Spagete skuhati i ocijediti vodu.
Kada je povrce peceno ,pomijesati s spagetama,dodati jos bibera i soli ,po ukusu,dodati na komadice iskidan bosiljak ,izmijesati i servirati na tanjure.
Odozgo posuti preprzene pinjole.

********************************************************************

ORECCHIETTE S TUNOM I PECENOM PAPRIKOM



Orecchiette je pasta slicna uhu,pa je zbog takvog oblika i dobila naziv.
mozete upotrijebiti gotovu kupljenu ili pak napraviti.



Za salatu vam je potrebno:
500gr kvalitetne orecchiette (moze i penne)paste

Umak

2 zlice maslinovog ulja
1 zlica sjeckanog cesnjaka
500gr pecene crvene paprike
1/4 case persunovog lista
3 zlice kapara
425gr tune iz konzerve (moze svjeza)
2 zlice svjezih mrvica

U veci lonac staviti kuhati pastu,da bude "al dente".
U meduvremenu na ulju proprziti cesnjak,dodati na trake rezanu crvenu paprikui jos prziti oko 2 minuta.
Skloniti tavu s sporeta ,pa dodati persunov list i kapare,tunu,pa promijesati da se tuna raskomada.
Zacini po ukusu,sa biberom i soli.
Dodati skuhanu pastu,dodati svjeze mrvice,koje napravimo od 1 dan starog kruha,pa sve izmijesamo i serviramo .

3 komentara:

  1. Divan blog, recepti, fotos...Gdje samo nadje ono 'Kuharice manje zbori da ti rucak ne zagori'??? - to treba u muzej! :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Divan Blog, recepti, slike...
    Ma gdje samo pronadje ono:"Kuharice manje zbori, da ti rucak ne prigori" - to bi trebalo smjestiti u muzej?!

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.