14. pro 2010.

Dolazi Bozic!

003

Svake godine ista prica,svi su toliko zauzeti i nemaju vremena peci kolace,ja to ne razumijem ,pa netreba brdo kolaca,ali nas narod je takav.
Ovu nedjelju sam pekla kolace za druge ljude..sve su to doduse pipavi kolacici ,ali ja ih volim i zaista uzivam da ih radim ,a najvise volim kada sam sama i nitko ne ulazi u moju minijaturnu kuhinjicu !!:)
Izdvojit cu samo par ,meni jako dragih,koje napravim i bez Bozica !!;)

STOLLEN
Kao sto kaze Godiva
Stollen je fino tijesto sa marcipanom i suhim vocem..obozavam ga i otkrivsi njen recep,neizostavno je na mom stolu i kao poklon mojim kolegama s posla !!

Potrebno je
375 gr brasna
50gr secera
sasvim malo soli
1 zlicica suhog kvasca
150ml toplog mlijeka
110gr maslaca-otopiti
1 cijelo jaje
200gr suhog voca(kajsije brusnice,grozdice,kandirana korica narance..)
50gr sjeckanih badema
200gr marcipana
malo vanilije


U dublju zdjelu staviti brasno,soli,secer i kavasac.
Maslac otopiti ,pa dodati u toplo mlijeko i tu umutiti i jaje ,pa sve sipati u zdjelu u brano.

Zamijesiti glatko tijesto.Pokriti prozirnom folijom i pustiti da odmara.
Kada naraste,tijestu dodati svo suho voce i bademe,pa premijesiti i ostaviti samo par minuta da se odmori,ono ce ponovo poceti rasti.
U meduvremenu od marcipana napraviti valjak(kobasicu).

005

Sada razvaljati tijesto na otprilike 30x20cm,u sredinu staviti marcipan,zatim preklopite tijesto jedanu stranu preko druge ili urolajte.

Pustitie na toplom mijestu da ponovo naraste,a dok tijesto odmara ukljucite rernu da se zagrije na 190C.

004

Stavite stollen da se pece oko 30 minuta.
Pecen posuti secerom u prahu !

Jos jedan starinski recept koji sam odlucila uraditi kako ince rade i u mom mjestu ,sa masti i orasima..Maxivida je vec stavila recept,ja sam samo isprobala i odusevila se !!Iste su,Ja od ovog tijest sam pravila i orascice i sape,to je bilo prije ,sada sam se samo prisjetila !!:)

_DSC2671


VANILICE

250 g masti
250 g šećera
3 jajeta
250 g mljevenih oraha
brašno, 450gr -500gr.
dem od kajsija
200 g secera u prahu
4 vrecice vanilin-secera

aromatizirati secer u prahu sa vanila secerom i ostaviti na stranu dok ne bude potreban .

Zagrijati rernu na 200C. Umutite mast omeksalu na sobnoj temperaturi sa secerom. Dodajte cela jaja. Zatim sve sjedinite s mljevenim orasima.

Posto se dodaje brasno "po potrebi" ja sam odvagnula 450gr i to upotrijebila ,ali mi je tijesto jos bilo ljepljivo,tako da vise nisam mjerila nego dodaval po potrebi dok nisam pod rukom osjetila da mi tijesto odgovara.

Pospite radnu povrsinu brasnom i razvucite tijesto da bude debelo oko 3 mm.
Malim okruglim kalupom(ja sam sjekla sa casicom za sirup ) izvlačite kruzice i redajte ih u lim za pecenje u koji stavite papir za pecenje ,lakse se odvajaju !
Pecite 5-6 minuta,treba da ostanu svijetle boje.

_DSC2673

Spajati ih demom i svaku uvaljati u prah secer.
Ostaviti do sutradan,tada ce omekanuti i topiti se u ustima !

Uz ovako divne kolace nazdravite sa likerom kave

028


ili limuna!!
024

Zivjeli !!!!!!:)

21 komentar:

  1. Sve prekrasno izgleda! Stollen nikada nisam radila, ne znam ni sama zasto, ali mislim da je doslo vrijeme da ga isprobam. Za vanilice i slicne kolacice imam mamine provjerene recepte i to nikada ne variram. U njezine vanilice, koje su odmah prhke i tope se u ustima, ide samo jedna zlica secera i savrseno su slatke, tako da si nesto sladje ne mogu ni zamisliti!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako mi se sviđa stollen ali i sve ostalo što si napravila. Stollen mi djeluje kao baš poseban kolač i voljela bi ga probati, nisam ga nikad probala. Kako volim sve s marcipanom mislim da bi mi se i on svidio. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Stollen obavezno radim za Božić je može dugo trajati.Odličan kolač.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mene je stollen osvojio iako nisam bas pretjerani ljubitelj marcipana,ali ,mozda sam to ja,meni se zaista svida i ove godine sam ih smanjila ,tako da sam pravila dva manja od iste kolicine..to su za poklone jer su mi zene rekle da bi i drugih kolaca,pa moram rasporediti :)

    Vjerujem u stare isprobane recepte..moji su otisli u nepovrat,tako da sada nesto sam dobila od sestre a nesto sakupljam od vas..rado probavam i druge recepte jer to volim,ne zalim ako ne ispadne bas kako treba jer ga iskoristim u nesto drugo,zivot me naucio da se sve moze iskoristiti . ..volim moju kuhinju iako je najmanja prostorija u stanu,za razliku od one na poslu u kojoj se dooobro nahodam :(..no svejedno raduje me svaki uradak,volim sto su svi sretno otisli sa svojim paketicima i da ce se ovaj Bozic smijuljiti dok se budu sladili !!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Fantastično.... Stolen mi se jako sviđa ali ni ja nisam ljubitelj marcipana. Da ga izbacim?
    Vanilice su odlične ali, moj Bojin kolač je savršen (sličan je ovim vanilicama) tako da je neizostavan za Božić na mom stolu.
    Ja ih zovem našim tradicijskim kolačima obveznim za Božić: Bomba torta i Bojini kolači - obvezni a sve drugo je manje važno:)

    OdgovoriIzbriši
  6. i jabih bila tvoj prijatelj s posla.svaki dan.I jela tvoje kolačiće...

    OdgovoriIzbriši
  7. Snjezo,ne znam sta da ti kazem,ali ako ne volis bolje izbaci i opet ce biti fino jer ima jako puno suhpg voca !!
    Kao sto sam rekla ,dosta nasih porodica i dalje traze da im se prave "nasi" domaci kolaci ,stri recepti,tako ja dobijem priliku da isprobam dosta toga,a mislim da je sve to na isti kalup,samo drugacije nazvano,za neku malu sitnicu sto je dodana ili oduzete ,nema bitne razlike...svi su kolaci divni svaki na svoj nacin !!!:)
    Tatjana mi smo si prijateli dugi niz goduna,samo nas par i tako odrzavamo tradiciju ,one su se meni izjasnile da im ne kupujem nista ,jedino ako sam u mogucnosti da im poklonim koji kolacic:)!!!pa i mi smo prijatelji sta nismo ???:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Poznata mi je ta prica, moje koleginice se nakon dve vrste kolaca toliko umore da nedelju dana ne dolaze sebi ;)
    Sto se stollena tice, meni izgleda jako primamljivo ali ga uvek zaobilazim zbog marcipana koji nikako ne volim.
    A vanilice su ti savrsene, po meni najlepse su te sa svinjskom masti :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Tvoj Stollen bozanstveno izgleda. Ja ga nikad nisam pravila, iako imam par recepata. Po njima, procedura traje vise od 24 sata, pa me je mozda to pomelo, (mada Panetonne isto toliko vremena uzme, pa ga ipak pravim). Mozda pokusam po ovom receptu ove godine?!
    Jel' koristis svinjsku mast iz supermarketa?

    OdgovoriIzbriši
  10. Hi Jasna,ma ja ga gotovo sama pojedem!!:)
    Mast kupujem kod Ivana u mesnici!!!
    ali sam radila i sa mascu iz supermarketa ne vidim nikakvu razliku u okusu ,samo u novcu ...kod Ivana je jesftinije!!:)
    Mozda ti ne znas za Ivana,to je slavonac koji ima lanac mesnica po NSW..kod njega se moze kupiti i cije zivotinje(tele,janje,svinja,..)pece meso za potrebe musterija,itd. ja napravi reklamu :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Poznato mi je za Ivanove mesnice. Najbliza meni je u St. Marys (danas sam isla po Kranjske, tamo narucujemo pecenje... nisam skontala da imaju i mast). Hvala na obavjestenju!;-)
    U Liverpool-u isto postoje 'nasi' mesari. Ponekad se mogu naci i cvarci...ali meni je daleko, i uvijek se uvalim u neku guzvu :-(

    OdgovoriIzbriši
  12. ja moram biti sama u kuhinji, inace sve ode k .....:)stollen ne volim zbog marcipana, ali ti je predivan, a vanilice su posebna prica, predivno!

    OdgovoriIzbriši
  13. Hvala na receptu za stollen, nisam ga već dugo pravila, baš ću probat po ovom receptu.

    OdgovoriIzbriši
  14. Stolen izgleda super, samo mi onaj marcipan lici na mozarelu:)
    Ja sam vec napravila sve bozicne kolace (na foru vanilica, kiflica, breskvica, tradicionalno) i sto podijelila, sto pojela, tako da cu morati praviti nove.
    Stollen kupujem iz Dresdena (to je poznata Dresdener Christstollen), narucis si postom.

    OdgovoriIzbriši
  15. Hvala svima na posjeti !!!
    Merlose,prosle godine sam kupila taj stollen i bio je sav budav i kome da ga vratim ??..zato sam rekla da necu nista da kupujem ,nego sto mogu da napravim i to je to !!!
    Recept je provjern i bez obzira na marcipan ,predobar je !@!:)

    Jasna ja ih imam svuda oko mene ,u Liverpul ne idem jer imam lose iskustvo sa pojedinim ljudima i inace ta mi je strana jako ne prihvatljiva ...a cvarke mi ne spominji :):)!!! <3

    OdgovoriIzbriši
  16. Pa zar ne mozes odnijeti u radnju ili zvati inspekciju? Isto kao i bilo koja roba koja nije u redu, reklamacija (samo sto se od te robe neko mogao i otrovati)! Kako god, tvoja Stollen je odlicna (domace je domace), meni je i bolja bez tog marcipanskog jezgra (iako zivim u gradu marzipana:)).

    OdgovoriIzbriši
  17. Normalno da mogu,posto se to uvozi samo za bozic ,a guzve su i sama znas kakve..dadnu novac nazad i to je to ,sto sve razumijem i isto tako se moze svakome desiti,posebno kada ta roba dode u zemlju gdjue su temperature jako visoke ,a oni te proizvode drze na policama .,,samo sam zeljela reci da meni osobno nije potrebno puno kolaca,jer se dosta jede sladoled i voce ,nesto sto osvjezava ..!!!

    OdgovoriIzbriši
  18. I am so sad that I cannot translate your blog. These recipes look just like ones that I would like to try!

    OdgovoriIzbriši
  19. Sve izgleda jako jako fino. Posebno mi je za oko zapeo stollen. Da li sami radite marcipan?

    OdgovoriIzbriši
  20. Mojamediteranska kuhinja,ne radim sama ,kupim gotov,jer imam jaaako puno kolacica za praviti,a meni se svifda i kupovni !!!:)

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.