26. svi 2012.

Rolana strudla s jabukama





Poslastica koja  godi kada su temperature niske i bude vam hladno kao meni sada..

Tijesto:
180ml mlijeka
7gr suhog kvasca
2 zlice secera
300gr brasna
malo soli
 1jaje
50gr otopljenog maslaca
narendana korica 1-og limuna


      Brasno prosijati,dodati kvasac i secer sasvim malo soli.
Zagrijati mlijeko i pomijesati sa otopljenim maslacem i na kraju 1 jaje,pa sve to umijesati u brasno i zamijesiti meko tijesto,koje se ne lijepi za ruku.
Tijesto ostaviti pokriveno plasticnom folijom da udvostruci volumen.

U meduvremenu pripremiti premaz.





Premaz 1:
50gr maslaca
4 zlice smedeg secera
1-2 zlice cimeta
Maslac mora biti mekan.
Spojiti ga sa secerom i cimetom i ostaviti na stranu do upotrebe.




Premaz 2:
4 jabuke(Granny Smith)da budu kiselije
sok od pola limuna
3 zlice secera ili vise ako volite da bude dosta slatko

  Jabuke oguliti,ocistiti od sjemenki i izrezati na kriske.
staviti u serpicu u kojoj je iscjeden limunov sok i stavljen secer.
Kuhati na laganoj vatri dok jabuke ne omeksaju,zatim ih izgnjeciti vilicom i ohladiti.


 Nadoslo tijesto istresti na radnu povrsinu i razvaljati  na pravokutnik(30x50cm).
Tijesto premazati najprije sa premazom od maslaca,zatim pireom od jabuka,smotati u rolat i isjeci na 7 komada.

Poslagati isjecene komade u okrugli kalup za torte(23cm),te ponovo pokriti da naraste.
Rernu zagrijati na 200C.

Tijesto premazati zumancetom i posuti krupnijim secerom,staviti peci.
Peci oko 35minuta.
Dok je jos toplo preliti karamel sosom i posluziti ili dodati kuglu sladoleda i podjednako uzivati .



kARAMEL SOS

1/2 case maslaca
1 casa smedeg secera
2/3 case vrhnja za kuhanje
1 zlicica prave vanilija extrakta

Sve staviti u serpicu sa teflonskim dnom i na laganoj vatri sve otopiti i kuhati dok se sos ne zgusne .
Prijatno!!!!!

Broj komentara: 10:

  1. jooooj... kako je lepa in kako dobra, zdi se mi, kot bi vonjala aromo te štrudle... še malo, da vzamem žličko in jo poskusim!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako fino, sviđa mi se s karamelom i baš je za hladnije vrijeme kad ti treba nešto mirisno i aromatično. Volim deserte s jabukama, puno su mi finije tako nego svježe.. ne mogu si pomoći :D
    :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Malo je reći da je fantastična,jako mi se sviđa,ja bih se istinski kod tebe preplatila na kuhinju,samo da si mi bliže..veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  4. Sviđa mi se recept za štrudlu. Takvu verziju još nisam radila pa ću si spremiti recept za hladnije dane. Obožavam kolače s jabukama i jako volim isprobavati nove verzije.

    OdgovoriIzbriši
  5. Vrhunski!! Čim kod nas malo zahladi, moram isprobati!

    OdgovoriIzbriši
  6. Kombinacija je san snova, sve izgleda tako fino... svidja mi se i karamel preliv kao i nova ideja za desert sa jabukama, mislim da ih svi volimo.:))

    OdgovoriIzbriši
  7. Krasna je Mirjana! Kod tebe uvijek nađem nešto novo za isprobati :)

    OdgovoriIzbriši
  8. divna, i još uz dodatak umaka!!mljccc

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.